Svartöstadsskolan i Luleå slår upp portarna hösten 2021. Foto: Linda Jones/SVT

Efter fem års nedstängning – nu öppnar Svartöstadsskolan i Luleå på nytt

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen stod det klart. Efter fem års kamp öppnar Svartöstadsskolan upp på nytt hösten 2021.

– Det känns helt fantastiskt, säger Janina Wallin, ordförande i Svartöstadens friskola ekonomis förening.

För fem år sedan beslutade Luleå kommuns fullmäktige att lägga ner ett flertal skolor i kommunen som ett led i att skolstrukturen skulle göras om. En av dem som lades ner var skolan i Svartöstaden.

”Allt har äntligen klaffat”

Protesterna kom direkt och en stor namninsamling drog igång. 2017 påbörjades arbetet med att starta en friskola samt köpa loss skolan av kommunen – och efter flera års turer är allting över.

Skolan i Luleå

– Vi har lagt ner otroligt mycket tid på att få tillstånd och på att få köpa byggnaden. Nu har allt äntligen klaffat, säger Janina Wallin, ordförande i Svartöstadens friskola ekonomiskförening.

Nya Läroverket ska driva skolan

Föreningen köper skolan för 1,7 miljoner kronor av Luleå kommun, men det är inte Svartöstadens friskola ekonomisk förening som kommer att driva F-6 skolan (alltså från förskoleklass till årskurs 6) utan Nya Läroverket.

– Det känns superkul att få bli en tredje skola och kunna erbjuda fler barn plats i vår verksamhet, säger Magnus Selberg, vd på Nya Läroverket.

Hör glädjen och se hur den gamla skolan ser ut i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet