Hör Emma Engelmark (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Luleå, berätta varför ett bemanningsföretag ska lösa vikariesituationen i skolorna. Foto: Anders Hjertström/SVT

Bemanningsföretag ska lösa vikariesituationen i Luleås skolor

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun ska avskaffa sin vikariepool inom för- och grundskola och istället hyra in korttidsvikarier via bemanningsföretag. Förslaget har lagts av Moderaterna och antogs i dag av barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

– Det här är ett av våra största arbetsmiljöproblem. Det är väldigt besvärligt för personal på skola och förskola som måste dra ett tungt lass när någon är borta, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S).

Dyrare

Vikariepoolens kostnader idag ligger på, 2,2 miljoner kronor om året. Den externa aktören beräknas bli dyrare och kosta 5 miljoner om året.

Bättre arbetsmiljö och lägre sjuklönekostnader hoppas man nå genom att göra så här.

Ingen risk

Förslaget kommer från Moderaterna och antogs idag av barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Emma Engelmark menar att det inte finns risk för att skolan hamnar i samma situation som sjukvården där inhyrd personal kostar väldigt mycket.

– Det ser jag inte alls. Vi ser hela tiden till att få in fler behöriga lärare. Det här handlar ju om väldigt korta vikariat att lösa för stunden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet