Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Granberg, saneringsledare vid oljeutsläppet i Haraholmen, berättar att det finns en viss risk att oljeutsläppet driver mot Pite Havsbad. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Saneringsledaren vid oljeutsläppet: ”Vi har tagit in alla resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Saneringsarbetet efter oljeutsläppet i Piteå hamn fortsätter under onsdagen. Det har pågått ett intensivt saneringsarbete sedan tisdag eftermiddag.

– Vinden har vänt så nu håller vi koll på om det driver mot Pite Havsbad, berättar saneringsledaren Daniel Granberg.

Kustbevakningen har ett misstänkt fartyg, men vill inte uppge vilket land det kommer ifrån.

– Det jag kan säga är att det är ett fartyg som legat i Haraholmens hamn och nu lämnat. Förundersökningen är nedlagd av åklagare då det inte går att styrka brott, men vi hoppas att vi kan få tillstånd en vattenföroreningsavgift, säger Mattias Lindholm pressekreterare vid Kustbevakningen.

Utsläppet

Utsläppet består av ett tunt oljeskimmer på vattnet och uppskattas till ett par kilometer långt och cirka 300 meter brett.

Arbetet med att sanera runt stugområdet vid Haraholmen har pågått fram till fyratiden i natt. Vid tiotiden väntas mer material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Under förmiddagen kommer vi att följa läget och omdisponera resurserna för att kunna vidta fler åtgärder vid behov, säger räddningschef Torbjörn Johansson.

I klippet hör du saneringsledaren Daniel Granberg.

Oljeläckaget är ett par kilometer långt och cirka 300 meter brett. Foto: Räddningstjänsten Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer