Hör räddningschefen Torbjörn Johansson berätta mer om det stora utsläppet i Piteå. – Vi planerar mest för sanering, säger han. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Stort oljeutsläpp i Piteå hamn – kan blåsa mot naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Ett större oljeutsläpp har upptäckts i havet vid Haraholmens djuphamn i Piteå. Saneringsarbetet kommer att pågå hela tisdagskvällen och eventuellt under natten.

– Det är ungefär tre kilometer långt, säger räddningschefen Torbjörn Johansson, räddningschef.

Under tisdagseftermiddagen larmade räddningstjänsten för ett stort oljeutsläpp i havet vid Piteå hamn. Utsläppet består av ett tunt oljeskimmer på vattnet och beräknas vara runt tre kilometer långt och cirka 300 meter brett.

– Är det olja, är det diesel? Det vet vi inte riktigt ännu men det är ett tunt skimmer och ingen tjockolja, säger Torbjörn Johansson, räddningschef.

Räddningstjänsten är på plats vid händelsen och jobbar tillsammans med hamnens personal med att sätta ut oljelänsar och strandskyddsduk som ska försöka skärma av utsläppet. Men enligt räddningschefen är det näsintill omöjligt att begränsa utsläppet.

Hör honom förklara varför i videon ovan.

Utreder vad som orsakat utsläppet

Kustbevakningen är också på plats tillsammans med resurser från räddningstjänster i närheten. Det är i nuläget oklart hur många liter olja som har släppts ut.

– Just nu koncentrerar man sig på att få upp allting, sedan får man ta reda på var det kommer ifrån, säger Jeanette Ögren Viklund, kommunikatör på Piteå kommun.

Enligt Ögren Viklund har det startats en utredning för att ta reda på vad som orsakat oljeutsläppet.

Oljeutsläpp från fartyg

Piteå kommuns miljöavdelning har blivit inblandade i händelsen, men även de säger att informationen än så länge är knapphändig.

– Vi väntar på mer information från räddningstjänsten och kustbevakningen och om vilka mängder det rör sig om, säger Mattias Qvarnström, miljöinspektör.

Vet ni vad som har hänt?

– Vi vet inte exakta orsaken men har hört att oljan kommer från en ballasttank (ett slags fack i ett fartyg som rymmer vatten och ger fartyget stabilitet reds. anm).

Oljan har redan nått land

På eftermiddagen meddelar Piteå kommun att oljan redan nått land i vissa vikar. Därför har man lagt ut absorberingslänsar.

– Vi kommer även att pumpa upp förorenat vattnet vid hamnen. De som komplicerar det hela är att vinden ökar i styrka och det ska regna i natt. Enligt väderprognosen kan det komma att blåsa mot Sandängestranden naturreservat, säger Daniel Granberg, saneringsledare i ett pressmeddelande.

Räddningstjänsten ser nu över möjligheterna att skydda stranden med strandskyddsduk. Saneringsarbetet kommer att pågå hela kvällen och eventuellt under natten, troligtvis även imorgon onsdag.

– Vi koncentrerar oss på att försöka samla upp det som redan nått stranden för att förhindra vidare spridning imorgon när vinden beräknas ändra riktning, säger Torbjörn Johansson, räddningschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.