Hör orsaken bakom det stora utsläppet i Piteå hamn via hamnens vd Ulrika Nilsson. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Nytt besked: Förorenade vattnet kommer från holländskt fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Föroreningen i Piteå hamn kommer från rederiet Wagenborgs nederlänskflaggade fartyg Moezelborg.

– Det är barlastvatten som har innehållit någon typ av förorening som har släppts ut, säger Piteå hamns vd Ulrika Nilsson.

På tisdagsmorgonen upptäcktes ett stort oljeutsläpp i havet vid Piteå hamn. Utsläppet bestod av ett tunt oljeskimmer på vattnet och beräknades vara runt tre kilometer långt och cirka 300 meter brett.

Kustbevakningen misstänkte snabbt ett fartyg men har fram tills nu inte velat uppge vilket land det kommer ifrån. Man inledde även en förundersökning som sedan lades ned då man inte kunde styrka brott.

MSB på plats

Myndigheten för beredskap (MSB) är även på plats för att hjälpa och stötta Piteå kommun vid behov. Man har till exempel med två sexhjulingar, strandskyddsdukar och länsar.

– I nuläget har inte våra resurser behövts användas, säger Conny Jebens teknisk handläggare på MSB.

Kustbevakningen hanterar frågan

Fram till fyratiden natten mot onsdag pågick ett stort saneringsarbete med hinkar, skimrar och länsar. Vinden har nu vänt och utsläppet är på väg ut till havs, vilket innebär att Kustbevakningen kommer hantera frågan tills föroreningen eventuellt når land igen.

– Just nu följer vi utvecklingen så vi ska kunna förhindra eller mildra skadorna när utsläppet når land, säger Torbjörn Johansson, räddningschef Piteå-Älvsbyn.

I videon ovan förklarar vd:n Ulrika Nilsson om vad man tror orsakat det stora utsläppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.