Efter skolnedläggning – vill öppna friskola

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar och boende i Svartöstaden i Luleå har inte gett upp hoppet om att få tillbaka sin skola som försvann i och med Luleå kommuns nya skolstruktur.

Det var i början av april förra året som Luleå kommuns fullmäktige fattade beslut om att lägga ner sju skolor i Luleå. En av dem var Svartöstadsskolan. Protesterna kom direkt och en stor namninsamling sattes igång för att skapa en folkomröstning.

LÄS MER: Strejk mot skolnedläggning

Skolan i Luleå

Men trots tusentals insamlade namn valde kommunfullmäktige i Luleå att rösta ned förslaget. Nu planerar boende i Svartöstaden att öppna en friskola och en friskoleansökan till Skolinspektionen har skickats in.

Stort intresse

– Vi har skickat in en ansökan till Skolinspektionen för att få starta en friskola till hösten 2018, säger Pernilla Hansson ordförande Svartöstadens ekonomiska förening.

Hon berättar att intresset för att ha barnen i en friskola är stort och på den enkät som föreningen skickade ut kom det in 115 svar.

– Jag tror att många föräldrar är intresserade av att ha sina barn i närområdet och det flyttar ju också in nya barnfamiljer till Svartöstaden.

”Vi vill se barn använda huset”

Men samtidigt som föräldrarna vill dra igång en friskola i den gamla skolbyggnaden jobbar kommunen med att hyra ut den bland annat till Folkets Hus Ripan.

– Det har vi hört men enligt vad vi förstått är inget avtal skrivet ännu så vi hoppas att vi är med i diskussion då vi anmält vårt intresse att få hyra lokalerna. Vi har andra alternativ också men vi tycker att den skolan är det första alternativet. Det är ett hus byggt för barn och vi vill se barn använda huset igen.

Skolchefen i Luleå Karina Petterson-Hedman säger att kommunen ännu inte tillfrågats om hur de ser på en friskola i Svartöstan men att det slutligen är Skolinspektionen som fattar beslut i frågan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet