Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen efter att ett av LKAB:s malmtåg spårat ur i Vassijaure. Foto: Trafikverket

Efter urspårningarna på Malmbanan: LKAB beställer in fler malmvagnar

Publicerad

Malmen ligger på hög efter vinterns urspårningar på Malmbanan – och för att ersätta de vagnar som skadades har nu LKAB beställt in fler.

LKAB har sedan tidigare beställt 100 malmvagnar. Av dessa är 40 ute i trafik och till hösten beräknas de sista vagnarna vara levererad – och då påbörjas direkt tillverkningen av 20 extra vagnar.

– Att vi nu gör en tilläggsinvestering på ytterligare vagnar för att ersätta de som skadats i urspårningarna gör att vi förbättrar våra förutsättningar att lyckas hålla ett högt leveranstempo till hamnarna, säger Caroline Wiss, vd LKAB Malmtrafik.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Sedan trafiken kom igång efter urspårningarna har gruvbolaget lagt mycket arbete på att effektivisera flödet i malmleveranserna. För stunden snittar de 10 fullastade malmtåg per dag till Narviks hamn.

– De nya vagnarna till trots är läget svårt för vår logistik. Banunderhållsperioden på Malmbanan har påbörjats, då underhållsåtgärderna är mer omfattande än tidigare, och därför är det mer utmanande för LKAB att hålla samma leveranstempo som de senaste veckorna.

Totalt har LKAB idag 17 dubbellok och cirka 1100 malmvagnar i drift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet