– Vi är ju ändå ett och samma folk, fast vi bor på var sin sida älven, säger Stefan Wennberg i Gränslösa spelmän som är glad över gränsöppningen. Foto: Randi Gitz / SVT

Efterlängtad gränsöppning i Haparanda för Gränslösa spelmän

Uppdaterad
Publicerad

Gränslösa spelmän har musiker på båda sidor om gränsen. Under sommaren spelade de tillsammans på var sin sida om kravallstaketet. Se videon i klippet ovan.

Gränslösa spelmän brukar träffas hemma hos varandra och spela. Ibland i Finland, ibland i Sverige.  Vanor som stoppades av coronarestriktioner. När gränsen så öppnades för en tid sedan så passade Stefan Wennberg på att besöka en av sina spelkompisar redan dagen efter öppningen.  Det var efterlängtat.

Fler gränssamarbeten

Coronapandemin

Hör i videokllippet hur det gick att ta sig genom gränskontrollen trots att han bor i Seskarö och inte precis intill gränsen. Gränsen mellan Torneå och Haparanda är en nästan osynlig gräns i vanliga falll. En mängd samarbeten mellan människor finns över gränsen.

Stefan Wennberg är till exempel också med i en släktforskarförening som har medlemmar i båda länderna.

Ingen anledning vara bitter

I juli rapporterade SVT om bitterhet och dålig stämning till följd av gränsstängningen. Vissa känner sig fortfarande bittra över att ha blivit portade från Finland, men Wennberg tycker inte det finns anledning att vara bitter.

– När det kunde bli på det viset så snabbt, så kan det bli tillbaka lika snabbt, säger Stefan Wennberg, men ett intressant fenomen skulle jag vilja säga att det var.

Hör honom berätta och sjunga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet