Det råder oklarheter vid gränsen, hör gränsbevakningen om öppningen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Finland öppnar gränsen för boende i gränskommuner

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Haparanda, Pajala, Övertorneå och Kiruna kommer från nästa vecka att kunna åka in i Finland utan särskild anledning. Det meddelade den finska regeringen på en presskonferens under onsdagsmorgonen.

– Jag vet inte om det gäller för boende från hela Kiruna kommun, eller bara delar av den, säger Päivi Koivupalo, koordinator på Nordkalottens gränstjänst.

Gunnar Selberg, kommunalråd (C) i Kiruna kommun, gläds.

Coronaviruset i Norrbotten

– Man blir glad i största allmänhet. Det har varit ett märkligt beslut tidigare. Det är ganska glesbefolkat i vår kommun uppe vid gränsen, men det här förenklar livet för flera människor.

Öppningen gäller alla boende i Haparanda, Övertorneå och Pajala kommuner.

– Det är ett steg i rätt riktning för att hitta en ny normal vardag. I förlängningen hoppas jag man kan öppna för hela Norrbotten, men någonstans måste man börja, säger Sven Tornberg, centerpartistiskt kommunalråd i Haparanda kommun.

Kan förbättra relationerna

Öppnandet kommer underlätta för företag som behöver ta sig till finska sidan för att köpa material till sina verksamheter, men också för privatpersoner, menar Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg (C), och exemplifierar med att man nu har närmre till en veterinär i Pello på andra sidan gränsen.

Det kan också innebära en förbättrad relation mellan befolkningarna.

– Tornedalingar på den svenska sidan har fått klä skott när svenskarna har anklagats för att sprida smittan i Finland.

Mörtberg tror att Tornedalsrådet har haft en stor del i att få gränsen öppnad.

– De har lobbat bra, och jag vet att de har kanaler in i regeringen och riksdagen i Finland.

Råder oklarheter

Det råder oklarheter kring hur man ska kontrollera vilken kommun en person bor i.

– Det kan vara så att man behöver visa sitt hemvistintyg från Skatteverket, spekulerar Päivi Koivupalo.

Den finländska regeringen rekommenderar fortfarande finländare som varit i Sverige att sätta sig i egen karantän när de återvänder, men det är inget krav.

Återinför restriktioner

Samtidigt återinför Finland resebegränsningar mot flera länder som tidigare har ansetts säkra. Norge, Danmark, Island, Tyskland, Grekland och Malta påverkas av beslutet, rapporterar Svenska Yle.

– Tyvärr tvingas vi se att sjukdomsläget blir sämre, säger finska inrikesministern Maria Ohisalo under en pressträff på morgonen.

Beslutet gäller från den 24 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet