Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dålig intern styrning” – hör kritiken mot politikerna i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ekonomin i botten – nu kommer kritiken mot Kirunas politiker

Uppdaterad
Publicerad

Kontrollen och styrningen av ekonomin i Kiruna kommun har varit alltför dålig, alltför länge. Kommunrevisorerna vill nu rikta en anmärkning mot kommunstyrelsen.

Kommunrevisorerna brukar ofta framföra synpunkter och kritik när de granskar kommunens verksamhet.

Men att de ”riktar anmärkning” mot kommunstyrelsen är ett snäpp allvarligare och ytterst ovanligt, enligt revisionens ordförande Thore Johansson (C).

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Här har det under en längre tid varit dålig kontroll av ekonomin och dålig intern styrning av verksamheten, säger han.

Så mycket har lånebördan vuxit

Problemen ska ha börjat under förra kommunledningens tid då Gunnar Selberg (C) var kommunstyrelsens ordförande och eskalerat sedan Mats Taaveniku (S) tog över posten.

Kiruna kommuns lånebörda har vuxit till omkring 2,5 miljarder kronor, och det är skulder som har växt både under innevarande och föregående mandatperiod.

Badhuset har slukat pengar

Ett badhus som har slukat pengar är en av flera orsaker till detta.

Kommunrevisorerna går inte in på enskilda satsningar, utan pekar på brister i planering och styrning av investeringar i allmänhet.

I klippet berättar Thore Johansson konkreta saker som kritiseras i rapporten – och Mats Taaveniku svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet