Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad funderar de som kommer och vill köpa elbil på? I klippet berättar Fredrik Söderholm om vilka det är som i första hand köper elbilar i Norrbotten och vad de frågar om. Foto: Anders Hjertström/SVT

Explosion av elbilar i Norrbotten – ökning med 321 procent i år

Uppdaterad
Publicerad

Elbilsförsäljningen i Sverige har ökat rejält under senare tid. Och intresset för att köpa elbil är stort vittnar bilhandeln.

– Vi upplever en jättestor efterfrågan på elbilar just nu, säger Fredrik Söderholm, vd för Bilkompaniet i Luleå.

Att renodlade elbilar blir allt populärare visar statistik från branschorganisationen Mobility Sweden. 2020 nyregistrerades 27 968 elbilar i Sverige och förra året hade siffran stigit till 57 470 – en ökning med 105,5 procent.

”Norrbottningar i framkant”

I Norrbotten var motsvarande ökning från 291 nya elbilar 2020 till 692 nyregistrerade elbilar förra året vilket motsvarar en ökning med 138 procent. Och den fortsätter stiga.

– Norrbotten hade de fyra första månaderna i år en ökning av nyregistrerade elbilar med 321 procent jämfört med förra året. Jämfört med landet i stort är vi norrbottningar i framkant när det gäller el, säger Fredrik Söderholm.

I videoklippet berättar Fredrik Söderholm att det är privatbilsköparna som ligger lite före företagen när det gäller elbilsköp.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.