Eldningsförbud är infört i flera av Norrbottens kommuner. Foto: Robin Haldert, TT

Eldningsförbud utfärdat i stora delar av Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har räddningstjänsten i Norrbotten infört eldningsförbud i stora delar av länet.

Eldningsförbudet gäller i kommunerna Arvidsjaur, Piteå, Älvsbyn, Pajala, Boden, Överkalix, Övertorneå, Haparanda, Luleå och Kalix.

– Det är höga brandriskvärden. I östra länet är det på väg upp mot extremvärden. Som det ser ut nu så är det stigande värden i hela länet, säger Peter Vikström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Ett eldningsförbud gäller utomhus i skog och mark. Med mark menas områden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Syftet med förbudet är att förhindra skogsbrand.

Eldningsförbuden utfärdas av länsstyrelsen eller kommunen och de kan se olika ut. Vill du veta vad som gäller där du befinner dig ska du kontakta kommunen eller länsstyrelsen. Oftast finns information på deras webbplatser.

Vanligtvis innebär eldningsförbud att det är förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Kom ihåg att du har eget ansvar för att ta reda på vad som gäller där du befinner dig samt att även all tillåten eldning/grillning sker under eget ansvar.

Du kan dömas till böter om du bryter du mot eldningsförbudet. Du kan även straffas om du orsakar en brand, oavsett om det är eldningsförbud eller inte.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer