Överkalix får varmast i landet under måndagen. Foto: Adam Ihse/TT

Överkalix – hetast idag i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Den som varit orolig att sommaren inte skulle nå Norrbotten i år kan nu ta på sig hatten och smörja sig med solskyddsfaktor – för nu har värmen har kommit till länet för att stanna.
Och inte nog med det: Norrbotten får de högsta temperaturerna i hela Sverige.

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen är det inte ovanligt att Norrbotten får det hett, inte heller att Överkalix har det varmast i hela landet som idag.

– Trots att det bildas högtryck över hela Skandinavien och kommer bli varma dagar över hela landet framöver, så kommer det en och annan dag med över 30 grader i Norrbotten. Man kan dock inte utesluta små störningar i vädret och lite regn kan komma att dyka upp som det ser ut.

Han berättar att samma tendens syntes under ena halvan av juni då varm luft trycks upp till norr från söder.

Med värmen kommer också risker

– Just nu har SMHI gått ut med brandvarningar då det lätt blir torrt när det är så varmt. Men det kommer att komma fler varningar allt eftersom, säger Nitzan Cohen.

– Man ska också komma ihåg att det är inte bara naturen som kan bli lidande av vädret, även de äldre och sjuka kan få det jobbigt i dessa höga temperaturer. Speciellt när det har varit så pass svalt under längre tid, kan värmen komma lite som en chock, säger han.

Från och med måndagen råder det eldningsförbud i Boden, Haparanda, Kalix, Luleå, Pajala, Överkalix och Övertorneå på grund av det torra vädret. Detta gäller fram till räddningstjänsten meddelar annat, och den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer