Elisabet i Kangos bor granne med is-dramat – tvingades fly sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

På Luciamorgonen tvingades Elisabet Heikki och hennes man fly sitt hem när vattenmassorna letade sig upp mot deras hus. Nu är de tillbaka men utan dricksvatten i hemmet – och utedass i minus 20 grader.

Det var en förbipasserande motionär som ringde Elisabet Heikki när hon satt på och kollade på teve tillsammans med sin man. Väninnan varnade paret för vad som pågick utanför, och när de kom ut slogs de av ljudet från ”älven” som nu forsade precis utanför deras hus.

– Det var en hemsk syn, säger Elisabet Heikki.

Elisabet och hennes man tvingades fly hemmet och i en veckas tid har de bott på en camping i närheten. Nu har de återvänt hem för att fira jul och har fått besök av deras dotter med familj.

Väg bortgrävd

Vägen norrut är fortfarande bortgrävd för att avlasta vattenflödet, vilket kan ha räddat huset. Utanför hemmet passerar ständigt maskiner som arbetar med att hantera vattenmassorna.

Även om det finns gott om vatten utanför huset är det in till huset inte återställt och julen kommer firas utan rinnande dricksvatten och toalet.

Hör mer om hennes situation i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.