Sprängning av isproppen i Kangos är inget alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen genomförde Pajala kommun och polisen i Norrbotten en helikopterflygning över Kangos. Syftet med flygturen var att bedömma vattenståndet i Lainioälven och att undersöka storleken på isproppen.

Isproppen är något som skapat problem för byborna i Kangos under den senaste veckan. Det har att göra med att vattennivåerna stigit med mer än en meter och för att rädda en del av byns hus tvingades man gräva av en närliggande väg.

Enligt räddningschefen kommer det närmaste dagarnas väder bli avgörande för hur räddningsarbetet kommer att utveckla sig på platsen.

– Vårt uppdrag nu är att försöka upprätthålla infrastrukturen och se till att de boende har tillgång till vatten och att eltillförsel är säkrad, säger Juha Pasma.

Under fredagskvällen såg vattennivåerna ut att stabilisera sig men vädrets makter ser ut att bli avgörande för om räddningstjänsten kan rädda el- och vattentillförseln i byn Kangos. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kontaminerat vatten

Enligt Lisa Stridsman, teknisk chef på Pajala kommun, finns det misstankar om att kontaminerat vatten kommit in i vattenverket. Därför ombeds boende att dra ner på vattenanvändningen för att inte belasta avloppen och att koka sitt dricksvatten.

– Vi har pratat med SMHI och deras prognos är att det kan fortsätta stiga i tio dagar till. Det var oroande att höra. Isproppen är dessutom väldigt lång, säger Pajala kommuns säkerhetsansvarige Elisabeth Kostenius, till NSD.

Under fredagskvällen såg vattennivåerna ut att stabilisera sig men vädrets makter ser ut att bli avgörande för om räddningstjänsten kan rädda el- och vattentillförseln i byn Kangos. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sprängning inte ett alternativ

Pajala kommun har tillsammans med polisen i Norrbotten genomfört en helikoptertur som gör att de kan uppskatta isproppen till drygt fyra kilometer lång.

– Flygningen idag har genomförts för att vi ska kunna skapa oss en bild av storleken på isproppen, men även se hur vattennivåerna står, säger Lisa Stridsman.

Enligt henne ser det ut som att vattennivåerna ligger kvar på liknande nivåer som under fredagskvällen. Kommunen kommer under nästkommande vecka att genomföra fler flygningar för att fortsätta att hålla koll på vattenståndet i älven.

Under flygturen gick det även att konstatera att en eventuell sprängning av isproppen inte är ett alternativ.

– Vi har varit i kontakt med andra kommuner som varit i liknande situationer och där har det inte gett det resultat som man hoppats på, säger Lisa Stridsman.

Ovanligt tidig islossning

Enligt Juha Pasma brukar isen vid Kangos flytta sig ett par gånger per år men islossning är inte något som hör till vanligheterna.

– Jag har pratat med personer som bott på platsen i 70-80 år och de har aldrig varit med om något liknande vid den här tiden på året.

Hör mer om varför sprängning inte är ett alternativ i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.