Välkommaskolan saknade hjärtstartare. Foto: SVT/TT

Elolyckan i Malmberget: ”Skolan saknade hjärtstartare”

Uppdaterad
Publicerad

Välkommaskolan saknade en hjärtstartare, och enligt gymnasiechefen var det ett rådigt ingripande från en skolkamrat och två lärare som räddade livet på eleven som fick elström genom kroppen under en lektion på torsdagen.

Det var vid 10.30-tiden på torsdagen som en av el-och energiprogrammets laborationsövningar gick snett.

Uppgiften var felsökning och en av eleverna fick i samband med det ström genom kroppen och föll ihop medvetslös.

Hjältar i klassrummet

Enligt gymnasiechefen Bert-Olov Ström hände det som inte fick hända.

– Av någon anledning var kablarna strömförande under kopplingsarbetet och det ska de inte vara. Det är väl här vi tror att något gått fel, säger han.

Räddningstjänsten ryckte ut rekordsnabbt och var på plats efter knappt tio minuter, men de stora hjältarna fanns i klassrummet, enligt gymnasiechefen.

– Tack vare ett mycket rådigt ingripande från en skolkamrat, som fick loss honom från strömmen, och två lärare, som omedelbart inledde hjärt-och lungräddning och larmade räddningstjänsten så hoppas vi att det kommer att gå så bra som det kan gå.

”Saknade hjärtstartare”

Dagen efter den allvarliga elolyckan så visade det sig också att det fattades viktig utrustning på Välkommaskolan.

– Det fanns ingen hjärtstartare vid olyckstillfället. Vi har hjärtstartare på andra skolor, men inte på Välkommaskolan. Sen kan man bara spekulera i hur lång tid det hade sparat eftersom räddningstjänsten kom till olycksplatsen så snabbt. Men för att alla ska känna trygghet i fortsättningen så ska vi installera en hjärtstartare även på Välkommaskolan, säger Bert-Olov Ström.

Han berättar att elever och lärare känner sig bedrövade och nedstämda efter vad som hänt och att kommunen erbjuder samtalsstöd till de som behöver det.

Utredning inleds

Elolyckan anmäldes på torsdagen till arbetsmiljöverket som har inlett en utredning, enligt sektionschefen Nadja Lukin.

– Om vi anser att det finns brister som behöver åtgärdas så ställer vi krav på det. Är det så att vi anser att det är någon form av arbetsmiljöbrott så kan det sluta med en åtalsanmälan, säger hon.

Skadeläget för den skadade pojken var under torsdagen ”allvarligt men stabilt” enligt Region Norrbotten som inte vill lämna några ytterligare uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.