Gymnasieelev allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En gymnasieelev vid Välkommaskolan i Gällivare kommun har blivit allvarligt skadad efter att ha fått elström genom kroppen under lektionstid.

Det var under en laborationsövning på torsdagen som olyckan var framme och pojken av okänd anledning  fick ström genom kroppen. Räddningstjänsten och ambulans kallades till platsen och pojken fördes till akutmottagningen på Gällivare sjukhus.

– Det jag vet nu är att det hänt en elolycka under lektionstid. Det är inte ute på något bygge utan det är inne i skolans lokaler, säger Bert-Olov Ström, gymnasiechef vid Lapplands gymnasium.

Vet du hur olyckan gick till?

– Det var under någon form av felsökning som han fått ström genom kroppen. Så vitt jag vet handlar det om en ren olyckshändelse.

– Jag kommer få en redogörelse senare i eftermiddag som kan bekräfta om det finns några rutiner som inte har följts eller liknande, men att döma av de uppgifter jag har just nu så handlar det om en ren olycka.

Var vid medvetande

Elever och lärare på plats gjorde ett snabbt ingripande direkt efter olyckan och gav bland annat den skadade eleven första hjälpen.

– Det gjordes bra insatser direkt på platsen av lärare och kamrater i form av första hjälpen, de fick beröm av räddningstjänsten efteråt.

Den skadade eleven är hemmahörande i Gällivare och enligt Region Norrbotten bedöms han ha allvarliga skador, men tillståndet ska för stunden vara stabilt. Han har förts över till intensivvårdsavdelningen för vård.

Under fredagen kommer skolan att genomföra en stödplan för både lärare och elever vid skolan.

Polisen kallades till platsen klockan 13.48 för att göra en informationshämtning och en patrull ska göra en platsundersökning.

– Det ska hållas förhör med både lärare och elever, säger Johan Aittamaa, befäl vid polisen, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.