Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefen för grundskolor i Luleå, Louice Stridsman. Foto: Kateryna Yemets/SVT

En död och en allvarligt skadad efter boffning på skolor i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än en skolvecka har en elev vid Örnässkolan avlidit och två elever vid en låg- och mellanstadieskola förts till sjukhus. Allt pekar mot att eleverna ägnat sig åt så kallad boffning. Men chefen för grundskolorna i Luleå menar att problematiken inte är utbredd.

I måndags hittades 14-åriga Yasmine död på en toalett på Örnässkolan. Den exakta dödsorsaken är inte fastställd, men hennes föräldrar är övertygade om att hon har boffat eftersom hon gjort det förr.

Familjen beskriver att de inte fått tag på rektorn eller fått hjälp av andra inom kommunen.

Yasmine dog på skoltoaletten

– Jag vill inte kommentera det enskilda elevärendet av hänsyn till familjen, säger chefen för grundskolor i Luleå, Louice Stridsman.

Familjen vill ha svar och SVT har en fullmakt vilket gör att ni får kommentera, men ni vill inte svara?

– Nej, men jag kan säga generellt att när vi får händelser behöver vi titta på allt vi har gjort och i vilken ordning vi har gjort det.

Ytterligare två till sjukhus

Under torsdagen, tre dagar efter fallet med Yasmine, larmades polis och ambulans till en låg- och mellanstadieskola i Luleå. Kommunen beskrev det som en ”händelse” och uppmanade föräldrar att vara uppmärksamma, men sa inte på vad. En elev skadades allvarligt och den andra lindrigt.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten handlar det om att två elever ska ha boffat.

Grundskolechefen menar att de har koll på vad som händer i deras lokaler men att de nu ska arbeta för att fler vuxna ska finnas på skolorna. Se mer om det i klippet ovan.

Polisen varnar

Även polisen menar att föräldrar måste vakna och agera om deras barn beter sig annorlunda eller har ovanliga flaskor i sina rum.

Boffning är lagligt och oron gäller alla produkter som innehåller någon form av drivgas, vilket gör det svårt för polisen att agera. Trots det valde de att delta vid presskonferensen med kommunen – se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yasmine dog på skoltoaletten

Mer i ämnet