Hallen som sett gruvstrejk, allsvensk handboll och norrbottningarnas OS

Uppdaterad
Publicerad

Det är över 60 års idrottshistoria som försvinner med sporthallen i Malmberget. Ja, det har inte bara handlat om idrott. Här samlades strejkande gruvarbetare till stormöten under de stormiga månaderna december 1969-februari 1970.

Första besöket i hallen som vi hittar i SVT:s omfattande arkiv är från 1962 då hallen bara är tre år gammal och enligt utsago världens nordligaste sporthall.

Då är det full rulle på unga boxare, pingisspelare och tennisspelare. Reportern byter några väl valda ord med 13-åriga brottaren Kurt Wiippola som låter oss veta att han redan har hållit på med sin sport i fem år.

Här avgjordes OS för norrbottningar

Första helgen i mars har hallen alltid varit vikt för Lilla VM:s vinterspel som är ett OS för norrbottniska ungdomar. TV kom på besök vid de 17:e spelen 1974.

Året därpå tog Malmbergets AIF steget upp till handbollens finrum. Förberedelserna inför det allsvenska äventyret dokumenterades i ett reportage i Sportextra den 16 oktober 1975.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.