Patrik Ström, brottssamordnare vid polisen i Luleå. Foto: SVT/TT

En handfull människor misstänks ha utsatts för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Det ska handla om en handfull människor som misstänks blivit utsatta för människohandel.

Under tisdagen genomfördes två polistillslag i Norrbotten. Det ena i Arjeplog och det andra i Piteå, sammanlagt greps tre män som samtliga är misstänkta för människohandel.

– Det är en utredning som pågått sedan oktober månad. I går gjorde vi ett tillslag för att gripa tre personer som är misstänkta i den utredningen, säger Patrik Ström, brottssamordnare vid polisen i Luleå.

Det var efter tips från allmänheten, samarbete med andra myndigheter samt underrättelse från polisorganisationen som lett fram till att tillslaget kunde genomföras.

Förhör med de misstänkta fortsatte under onsdagen.

– Nu har vi börjat inleda förhör med de misstänkta och åklagare har för avsikt att gå in med en häktningsframställan för att få de misstänkt häktade.

”Förhållanden som inte är okej”

Brottsrubriceringen är människohandel, alternativt grovt bedrägeri, alternativt grovt ocker.

– Det handlar egentligen om att man nyttjat arbetskraft i exploateringssyfte. Man har alltså nyttjat människor att jobba under villkor och förhållanden som inte är vare sig schyssta eller okej, och det avser hela spektrat i den här situationen som de befunnit sig i.

Ett tiotal personer har förhörts och polisen betecknar en handfull människor som målsäganden.

– Målsägandena har inte varit svenska medborgare. Vi har en handfull målsägande just nu som vi upptäckte vid tillslaget den tredje oktober. De är omhändertagna och finns på annan ort.

Hur vanligt är det att den här typen av brott förekommer?

– Jag tror att det förekommer, men än så länge är det ovanligt att någon blir åtalad för det. Det är mycket som ska klaffa för att man ska kunna bevisa det här, men i det här fallet bedömer åklagaren bevisläget som bra, säger Patrik Ström, brottssamordnare vid polisen i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.