”Ena båten höll hög hastighet”

Uppdaterad
Publicerad

Plastbåten där en familj på tre personer befann sig blev påkörd av en aluminiumbåt som ska ha hållit hög hastighet enligt polisen. Det var mamman i familjen som omkom i olyckan.

Vid 18:30-tiden på torsdagskvällen kraschade en fritidsbåt rakt in i sidan på en annan fritidsbåt på Stadsfjärden i Luleå. Olyckan skedde i fint väder och god sikt. Polisen har nu inlett en förundersökning.

I den ena båten, en öppen plastbåt, befann sig en familj på tre personer när en snabbare aluminiumbåt körde in i sidan på båten. Den 47-åriga mamman i familjen blev mycket svårt skadad och avled senare på sjukhus.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Olycksorsaken oklar

Aluminiumbåten ses i nuläget som vållande i olyckan av polisen:

– Det var den som körde in i den andra båten, säger polisens förundersökningsledare Per Olov Andersson till SVT Norrbotten.

Frågan är dock vilken båt som hade väjningsplikt i det här fallet. Utifrån bilderna ser det ut som att aluminiumbåten kommit från höger när den kört in i plastbåten.

– Det är högerregeln som gäller ute på sjön när det handlar om motorbåtar, säger Fredrik Gustavsson, chef för kustbevakningen i Luleå.

Högerregeln gäller alltså i normalfallet, tillsammans med att alla förare ska ha ett bra sjömanskap och är skyldiga att hålla uppsikt.

Hög hastighet

Enligt polisen finns det uppgifter om att aluminiumbåten höll hög hastighet.

– Det har kommit in till oss att aluminiumbåten höll hög hastighet, säger polisens förundersökningsledare Per Olov Andersson till SVT Norrbotten.

Båda båtarna genomgår nu en teknisk undersökning och polisen kommer under dagen och helgen att höra alla inblandade.

– Vi är väldigt intresserade av att komma i kontakt med personer som kan ha sett något antingen från kajen eller från egen båt, säger förundersökningsledare Per Olov Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Mer i ämnet