Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Per-Anders Jonsson, Länsstyrelsen i Norrbotten, som har en vädjan till miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Henrik Montgomery/TT, Håkan Tyrén, Erica Larsson/SVT

Länsstyrelsen i Norrbotten vädjar till politikerna: ”Som att svälta räv”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har halverat årets budget för åtgärder inom naturvård och friluftsliv. Nu efterfrågar Länsstyrelsen i Norrbotten mer långsiktiga politiska beslut för att kunna nå de uppsatta miljömålen.

På Länsstyrelsen tycker man att regeringens sänkta anslag till verksamheten rimmar illa med miljömålen.

– Regeringen säger ju att miljömålen ligger kvar oförändrade. Samtidigt som man inte ger oss några medel att jobba med miljömålen och det blir ju som att svälta räv, säger Per-Anders Jonsson som är enhetschef vid Naturskyddsenheten på Länstyrelsen i Norrbotten.

Regeringen skyller på elpriserna

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är i New York på FN-förhandlingar och kan inte ställa upp på en intervju. Däremot svarar regeringskansliet skriftligen på länsstyrelsens kritik:

”Regeringen har i år varit tvungen att lägga en stram budget p.g.a. den höga inflationen, lågkonjunkturen och de höga elpriserna. Trots det har vi lagt den näst högsta klimat- och miljöbudgeten någonsin.

Hör vädjan till miljöministern

Vidare skriver regeringskansliet att regeringen kommer att återkomma med reformer och nya resurser på miljöområdet när ekonomin tillåter det.

”Regeringen har en nära dialog med Naturvårdsverket för att utveckla det skydd av känslig natur som görs i Sverige, och det är Naturvårdsverket som fördelar den budget som regeringen lägger på naturvård.”

I videon hör du länsstyrelsens vädjan till miljöministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.