Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjällräven existens är rejält hotad. I klippet hör du Emilia Vesterberg, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten, som är djupt bekymrad inför framtiden. Foto: Friso Gentsch, Scanpix, Erica Larsson/ SVT

Fjällrävens överlevnad i Norrbotten hotad igen: ”Regeringen struntar i det”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten var på god väg att rädda fjällräven från att dö ut genom år av insatser ihop med Norge och Finland. Men nu har regeringen valt att minska budgeten för det arbetet kraftigt. Därmed hotas fjällräven och flera andra arters överlevnad igen.

2022 föddes rekordmånga fjällrävar efter nordiska insatser genom det EU-finansierade projektet Felles Fjellrev Nord II.

Men trots att projektet bedöms ha haft en avgörande betydelse för fjällrävens överlevnad i Sverige, Norge och Finland så halverar regeringen den statliga budgeten till Länsstyrelsen. Det blir därmed betydligt mindre medel kvar till avgörande konkreta stödåtgärder för fjällräven och andra arter.

– Vi har arter som bara finns här och när regeringen struntar i det riskerar vi att förlora de arterna, säger biologen Emilia Vesterberg vid Länstyrelsen i Norrbotten.

De tre mest hotade arterna

Förutom hotet mot alla de ännu oupptäckta arterna som kan finnas i Norrbottens arktiska miljö så finns det tre kända arter som verkligen ligger i farozonen.

– De arter som ligger i topp tre är fjällräv, fjällgås och vitryggig hackspett.

Fara med minskad budget när Norrbotten exploateras

Emilia Vesterberg ser dessutom en särskild fara med att regeringen mer än halverar budgeten samtidigt som delar av Norrbotten exploateras i samband med den utökade gruvnäringen och den stora industriomställningen som pågår.

– Norrbotten är ju Sveriges största län och det är väldigt stora arealer som vi inte har någon kunskap om och då kommer de här arterna försvinna i tysthet.

I videon berättar biologen om vilka stora konsekvenserna den kraftigt minskade budgeten innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.