Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild Foto: TT Nyhetsbyrån

Esrange i Kiruna avstår raketuppskjutningar – oro över säkerhetsläget

Uppdaterad
Publicerad

Under slutet av februari och början av mars skulle rymdbasen i Kiruna skjuta upp raketer. Men Esrange har valt att ställa in uppskjutningarna på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina – de menar att säkerhetsläget kan försämras ytterligare.

Raketkampanjen TEXUS 57 var planerad att skjutas under perioden 27 februari och 9 mars. Men den har nu avbrutits och raketen kommer inte att skjutas upp i rymden.

Orolig att säkerhetsläget försämras

Redan tidigare har Esrange valt att flytta fram raketkampanjen Rexus 29-30 på obestämd tid. Esrange menar att en raketuppskjutning skulle kunna leda till ett försämrat säkerhetsläge.

– Det skulle kunna medvetet misstolkas och användas som en förevändning att göra något mot väst, säger Lennart Poromaa, chef på Esrange Space Center.

Enligt Lennart Poromaa kommer de två kampanjerna att senareläggas och förhoppningen är att kunna genomföra dem om ungefär ett halvår.

I klippet berättar Lennart Poromaa om vilka konsekvenser det skulle kunna få ifall man gått vidare med kampanjerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.