Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Azhar Abdigapparova och hennes familj i Kiruna har samlat en stor mängd förnödenheter som nu ska skickas till Ukraina. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Ukrainska familjen i Kiruna hjälper krigsdrabbade – har fyllt en skåpbil med förnödenheter

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Abdigapparova i Kiruna har under de senaste dygnet ägnat en stor del av sin vakna tid till att samla in förnödenheter till befolkiningen i Ukraina.

– Vi gör det här för att Ukraina är vårt land. Vårt folk, våra barn, säger Azhar Abdigapparova.

Familjen berättar att viljan är stor i Kiruna, från både privatpersoner och företag, att hjälpa krigsdrabbade efter Rysslands invasion i Ukraina. Efter endast två dagar av insamling är nu en skåpbil fylld med förnödenheter.

På lördag morgon ska pappan i familjen, Mykhailo Gret, köra ner skåpbilen till en uppsamlingplats i Stockholm.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Barn, mammor och alla behöver hjälp. De beöver smärtstillande,blöjor och mjölkersättning och mycket annat, berättar Azhar Abdigapparova.

Har släkt och vänner kvar

Mykhailo Gret har sina föräldrar och släkt och vänner kvar i gränsområdet mot Polen och det finns ett stort behov av olika förnödenheter till de internflyktingar inom Ukraina som flyr från de krigsdrabbade områdena mot landets västra del. Även de som har lämnat  Ukraina och befinner sig i Polen är i behov av hjälp.

Eget initiativ

Det är familjen Abdigapparova som själva har tagit initiativet till insamlingen.

– Vi tackar folk i Kiruna för att de stöttar oss, säger Azhar Abdigapparova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet