Ett hundratal demonstrerade mot flyktingar vid gränsen i Torneå. Foto: Jessica Stolzmann / Yle

Hundratals demonstrerade mot flyktingar i Torneå

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer bildade en mänsklig mur i Torneå vid gränsen mellan Sverige och Finland för att demonstrera mot flyktingar.

”Det räcker nu. Stäng gränserna”, var budskapet när de invandringsfientliga demonstranterna bildade en mänsklig mur i Torneå.

På svenska sidan gränsen samlades ett trettiotal motdemonstranter för flyktingmottagande.

Under lördagens demonstration syntes en och annan blåvit flagga. Enligt polisen var det några Torneåbor som sammankallat till demonstrationen som organiserats via Facebook, där över 800 personer anmält att de skulle delta i demonstrationen.

– Vi motsätter oss att så många asylsökande kommer till Finland. De har kommit genom en massa trygga europeiska länder före de nådde Finland och de borde ha stannat där, sade ett medelålders par i Torneå till Yle.

#flykt

Polisen i Lappland uppgav för TT att mellan 200 och 300 personer deltog i demonstrationen. Ungefär lika många samlades för att demonstrera i Kemi, söder om Torneå. Enligt polisens ledningscentral i Norrbotten uppgav att 20 personer hade samlats även i Haparanda.

”För jävligt”

SVT:s reporter Ellika Nilsson uppger att en stor polisstyrka var på plats för att säkerställa tryggheten för de flyktingar som anlänt med buss och väntade på att korsa gränsen till Finland. Enligt finska Röda Korset hindrade demonstranterna inte någon från att passera gränsen.

Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda, uppfattade demonstrationen som lugn – men han riktade hård kritik mot demonstranterna:

– När jag lämnade platsen var det lugnt, men polisen var kvar. Det var en del som jag uppfattade som högerextremister som samlades på busstationen i Haparanda, vad de nu skulle göra där, men de gick och blängde på folk som inte såg skandinaviska ut, vilket är rent ut sagt för jävligt, säger han till TT.

Motdemonstration

Ett antal motdemonstranter slöt upp på den svenska sidan gränsen i Haparanda. Enligt Veronika Utterström, insatschef vid polisen, så gick allt lugnt till.

En av dem som deltog i motdemonstrationen var Maud Sennvik, ansvarig för Frälsningsarmén i Haparanda.

– Det där är en liten klick, det är inte finländare eller svenskar, det handlar om vad man har för värderingar och det finns på bägge sidor. Det är ett tråkigt budskap från de här som är rasistiska, högerextrema verkligen, säger Maud Fennvik.

Totalt deltog några hundra människor ute för att manifestera sitt budskap.

Skärpt kontroll

Polisen ska börja övervaka gränsövergången i Torneå, uppger det finländska inrikesministeriet. I praktiken innebär det att polisen gör stickprovskontroller av id-handlingar. Liknande skärpt gränsbevakning planeras för hela landet.

Flyktingar ska inte längre få resa vidare i Finland från Torneå förrän de registrerats som asylsökande. För närvarande kommer upp till 1.000 flyktingar om dagen till gränsstaden med cirka 22.000 invånare, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet