Marcus Stenberg beslöt sig för att sluta handla och leva köpfritt.

Marcus tog ett köpfritt år

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsafton 2015 hade Marcus Stenberg fått nog – nyårslöftet blev att ta ett köpfritt år och att samtidigt blogga om det.

Vi träffar Marcus Stenbergs i det lilla hus han nu hyr utanför Övertorneå i Norrbotten. Det är snart två år sedan hans liv tog en ny vändning, då han beslutade sig för att sluta shoppa. Tiden innan beslutet beskriver han som en ångestfylld.

– Jag hade ett beteende innan där jag kunde ta ett sms-lån för att täcka upp ett annat sms-lån som skulle täcka uppe ett kreditkort. Det handlade om flera tusen som jag höll på att flytta runt i någon slags hemsk spiral, säger Marcus Stenberg.

Fick nog

Framåt nyårsafton 2015 kände Marcus att han fått nog av sitt eget beteende. Nyårslöftet blev att ta ett köpfritt år och att blogga om det.

– Jag bestämde mig för att blogga för att jag skulle ha koll, ungefär som att man laddar ned en app för löpning. Men också för att det var ett sätt för mig att komma ut med det här problemet för mina kompisar, för jag var för feg för att prata om det, berättar han.

LÄS MER: Desirée var köpfri ett helt år

Under det köpfria året slutade Marcus upp med all konsumtion som inte var absolut nödvändig. Mycket av det var lyxkonsumtion, alltifrån dyra doftljus till kläder och resor. Samtidigt började han jämföra priser på det som han ändå var tvungen att köpa, så som mat.

– Livet blev sämre. Jag önskar jag kunde säga annorlunda, men så var det. Livet blev mycket tråkigare, säger Marcus.

LÄS MER: ”Vissa prylar är jobbiga att vara utan”

– Det dröjde ett halvår innan jag började märka någon skillnad i hur jag mådde. Jag började märka att allting känns så dyrt nu och att det känns så konstigt att köpa en sak, fortsätter Marcus.

Bloggen gjorde att han kontaktades av ett förlag som ville att han skulle skriva en bok. Han började göra research om konsumtion och hur vi påverkas av marknadsföring, vilket blivit en del av boken. Nu har det gått nio månader sen Marcus köpfria året tog slut. Ännu har han inte fallit tillbaks i gamla vanor utan har istället fått syn på andra saker.

Flyttade hem

– Jag flyttade hem till Norrbotten, det var en av de saker jag fick syn på när jag slutade vilja ha en massa andra saker. Och jag har börjat skriva mycket mer, berättar Marcus Stenberg.

Nu är boken ”Jag har inte råd – Sorrow nr 5” på väg ut till butikerna.

– Än så länge är det lite skräckfyllt för det är inte så många som har läst den ännu, en lite kallsvettig känsla över att man ska lägga ut hela sitt liv, säger Marcus Steberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.