Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Håkan Nordin på Boden utveckling berätta om ett nytt försök att odla vintertid i ett nybyggt växthus. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

I Boden ska man odla i spillvärme från datacenter – mitt i smällkalla vintern

Publicerad

Nu skalas försöken med att odla vintertid i Norrbotten upp. Ett växthus på 300 kvadratmeter, som värms upp av spillvärme från ett datacenter, står nu klart att börja odlas i till hösten.

Målet är att växter ska kunna flyttas in i det 300 kvadratmeters stora nybyggda växthuset i Boden efter semestrarna i augusti.  Växthuset är en del i forskningen kring hur man kan ta tillvara spillvärme från datacenter för att öka matproduktionen i Norrbotten.

”Växthuset ska funger när det är som kallast”

– Det måste fungera att odla här även vintertid när det är som kallast. Vi kommer bland annat att undersöka hur temperatur och luftfuktighet påverkas i växthuset när det 30 grader kallt ute, säger Håkan Nordin på Boden utveckling.

Norrbottens och Västerbottens stora datacenter släpper i dag ut värme motsvarande uppvärmningen av 20 000 villor rakt ut i luften.

Växthuset i Boden är det första av den här storleken i Sverige, som drivs av spillvärme från ett datacenter, och en vidareutveckling av de försöksodlingar sker på forskningscentret Rise i Luleå.

Att det här sker just i Boden är ingen slump. Energimyndigheten har utsett Boden till ett av sju strateginod i Sverige för utveckling av flexibla och robusta energisystem, och där är växthusodling i spillvärme ett av många projekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer