Tredje fallet av avmagringssjuka i Norrbotten Foto: SVT

Tredje fallet av avmagringssjuka i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det tredje fallet av avmagringssjuka bekräftats i Arjeplog i Norrbotten.

Efter de två tidigare rapporterade fallen av avmagringssjuka har extra provtagningar gjorts i Norrbotten och efter 613 testade älgar har ytterligare ett fall bekräftats i Arjeplog.

Älgen som nu hittats är en äldre älg och analyserna visar att den är positiv i hjärnan men har inget i lymfknutarna och det därför kan röra sig om en åldersrelaterad spontan förändring och inte en sjukdom som smittar mellan djuren.

– Ja så är det men vi kan inte säga med säkerhet att det inte är smittsamt säger Erik Åren som är viltsektionschef vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) till SVT Norrbotten.

Önskar få in fler prover

Efter att den första älgen med avmagringssjuka hittats har alla djur som skjutits i Arvidsjaur/Arjeplogs området under årets jakt testats. 

Under perioden 2018-2020 ska på begäran av EU 6 000 prov tas på hjortdjur.

– Idag har 1038 älgar, 65 rådjur samt 10 krondjur testats i landet och de flesta av proverna kommer från älgarna i Norrbotten. Övriga prover är från hjortdjur som hittats avmagrade, döda eller trafikskadade och min förhoppning är att få in så många prover som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet