Hör Jordbruksverket prisa jägarna: ”Fantastiskt bra jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Över 600 älgar testades för avmagringssjukan under höstens jakt i Arvidsjaur och Arjeplog. Jordbruksverket är mycket nöjda med resultatet och nu återstår att utvärdera höstens utökade provtagning bland annat av jägarkåren.

Avmagringssjukan eller CWD som den också kallas är en sjukdom som drabbar hjortdjur. Ännu finns inget som tyder på att den skulle vara överförbar till människan men för säkerhetsskull bör man inte äta köttet av sjuka djur. Sjukdomen kan få stora konsekvenser för älgstammen och därför är det viktigt att kartlägga hur spridd den är. Så när två sjuka älgkor hittades på kort tid i Arvidsjaur och Arjeplog beslutade Jordbruksverket att så många vuxna älgar som möjlig som sköts under höstjakten skulle testas. Ett jättejobb för jägarna.

Tack vare att jägarna skickade in så mycket prover kommer en bra analys att kunna göras av hur spridd sjukdomen är bland älgarna i området. Men ännu har Jordbruksverket inte bestämt hur det blir under nästa års jakt.

– Vi är otrolig imponerade av det arbete som gjorts av jägarna och jägarförbundet i området och vi kommer att lämna besked så fort analysen är klar, säger Karolina Wall som är veterinär på Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet