Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vd Roland Sandgren berättar om det omfattande arbetet med att testa renarna för sjukdomen CWD. Foto: SVT

Här slaktas 400 renar om dagen – prover för avmagringssjukan måste tas på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Renslakteriet i Arvidsjaur är det största i Sverige. Här slaktas omkring 400 renar om dagen. Så när det bestämdes att alla vuxna renar från tio samebyar i området måste testas för den så kallade avmagringssjukan eller Chronic wasting disease (CWD) så var det inget litet projekt.

Eftersom avmagringssjukan hittats i både Norge och Finland har EU beslutat att undersöka hur spridd sjukdomen är bland hjortdjuren i bland annat Sverige. För rennäringen innebär det att köttet från alla vuxna renar från tio samebyar i området runt Arvidsjaur måste testas för att få säljas.

Välkomnar proverna

För att klara provtagningen anlitade Arvidsjaurs renslakteri två personer för att ta proverna och sedan köra 15 mil till flygplatsen i Luleå så att slakteriet kunde få testsvar redan dagen efter från Statens veterinärmediciska anstalt. Hittills har 1500 prover tagits och alla har varit negativa.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att det blir provtagningar. Det ska inte finnas några misstankar då det kan påverka hela branschen, säger Roland Sandgren, vd för Arvidsjaurs renslakteri.

Den uttökade provtagningen började 1 januari 2018. Totalt har drygt 3200 älgar, hjortar och renar testats. Tre fall av sjukdomen har hittats på älgar i Arjeplogsområdet. Det är också där flest prover tagits.

Sjukdomen som är dödlig för djuren sätter sig i hjärnan och det vanligaste symptomet är att djuren långsamt magrar av.

Det finns inga kända fall av sjukdom hos människa som skulle kunna kopplas till CWD. Av försiktighetsskäl bör man inte äta kött från konstaterat smittade djur.

Källa Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer