Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Renskötaren och ordförande i Semisjaur Njarg, Anders Erling Fjällås. Foto: Anna Sunna/SVT Foto: Renskötaren och ordförande i Semisjaur Njarg, Anders Erling Fjällås. Foto: Anna Sunna/SVT

Samebyar vill ha bättre kontroller av avmagringssjuka djur

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en avlivad älg visat sig vara drabbad av avmagringssjuka i Arjeplog vill flera se ett tydligare reglemente av kontrollen av hjortdjur.

Det var i februari som två ortsbor på skotertur upptäckte en älgko som gick i cirklar och betedde sig underligt, som Sameradion & SVT Sápmi berättar.

Skickade prov

Efter kontakt med Arjeplogs Jägareförbund skickades älghuvudet ner till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för provtagning. 

– De första proverna av den här älgen visar att den inte har annat än CWD sjukdomen i hjärnan, och det visar också att det är den icke-smittsamma sorten, säger Elisabeth Lestander, ordförande i Arjeplogs Jägareförbund till Sameradion & SVT Sápmi.

Vill ha fler prover

I kommunen finns sex samebyar med renskötare som nu oroar sig. Anders Erling Fjällås, ordförande för Semisjaur Njarg, en av de större samebyarna med marker i Arjeplog vill se omfattande provtagning för att lugna alla oroliga.

– Vi måste nu avvakta provsvaren, men oavsett provsvaren så tror jag att en mer aktiv provtagning i Arjeplogsområdet är nödvändig för att eliminera all risk för att det här på något sätt finns inom ren- eller älgbestånden som är här, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet