Det första svenska fallet av avmagringssjukan (CWD) har hittats på en älgko i Norrbotten. Foto: Heiko Junge/TT

Första fallet av smittsam älgsjukdom hittad i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den första älgen med avmagringssjukan (CWD) har upptäckts i Sverige, i Arjeplog.
– Inte oväntat, säger Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det rörde sig om en en 16 år gammal viltlevande älgko, som avlivades eftersom den var mager, gick i cirklar och verkade vara blind.

Enligt Maria Nöremark, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), har liknande fall hittats på äldre älgar i Norge och Finland. Hon menar att mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen. Därför var det en tidsfråga innan ett fall skulle hittas i Sverige.

Hjortdjur övervakas

När avmagringssjuka påvisas ska provtagningen i området öka. Veterinärer från Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket kommer tillsammans med viltexperter att samla mer information från hjortdjur i området.

– Utifrån de regionala förutsättningarna ska en plan för utökad provtagning utarbetas, säger Lotta Hoverberg på Jordbruksverket.

Eftersom avmagringssjukan hittats i Norge pågår en övervakning, beslutad av EU, i flera länder så att man kan kartlägga sjukdomen och begränsa smittan.

SVA vill nu få in prov från djur som visar symptom på sjukdomen eller som till exempel har trafikdödats.

Fakta om avmagringssjukan (CWD)

Visa

Smittsam variant av avmagringssjuka, även kallad klassisk CWD, påvisades för första gången i USA på 1960-talet och har sedan dess fått omfattande spridning och negativ påverkan på hjortpopulationer i USA och Kanada.

Första fallet av klassisk CWD i Europa påvisades på vildren i Norge 2016, där hela den drabbade flocken har avlivats för att undvika att sjukdomen sprids.

Att smittsamheten kan variera mellan olika varianter av CWD beror på att smittämnet, prioner, är ett av kroppens egna proteiner som har ändrat form. När ett djur får i sig prioner (från ett annat djur) fungerar de som en mall för de normala proteinerna som då också börjar ändra form.

Men processen att kroppens egna proteiner ändrar form verkar hos äldre djur också kunna starta utan att djuren har smittats av prioner från ett annat djur, så kallad spontan, eller atypisk variant.

CWD har hittills bara påvisats naturligt hos hjortdjur. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte helt uteslutas.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet