• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU:s regionkommitté är i Kiruna. I klippet berättar Vasco Cordeiro om syftet med besöket. Foto: Hans Sternlund/SVT

EU-kommitténs ordförande om Kiruna: ”Europa händer också här”

Uppdaterad
Publicerad

Den fossilfria omställningen är bara ett av fenomen som EU:s regionkommitté vill studera i Kiruna.

Kommittens ordförande Vasco Cordeiro är lika intresserad av hur ett glest befolkat område klarar andra utmaningar i samhället – och hur EU kan vara till hjälp.

Kommittén ska göra studiebesök i LKAB:s underjordsgruva och kommer med all säkerhet bli väl informerade om fyndet av sällsynta jordartsmetaller, om elektrifieringen av maskinparken och om planerna på fossillsnålt stål.

Har fått miljardbelopp

Det finns all anledning att intressera kommitténs ledamöter för detta. Hybritprojektet har till exempel fått omkring 1,5 miljarder kronor i stöd från EU:s innovationsfond. Nu utformas förutsättningarna för nästa period av regionalstöd och Europeiska regionkommittén spelar en viktig roll som rådgivande part.

Mycket som intresserar

Kommitténs portugisiske ordförande Vasco Cordeiro säger dock till SVT att den industriella omställningen bara är en del i besöket. Regionalpolitiken handlar till största del om sammanhållningen i hela EU.Genom att besöka Europas nordligaste del får kommitténs ledamöter på plats och ställe ta till sig av de ekonomiska och sociala utmaningarna som finns i ett glest befolkat område som Norrbotten.

– Det handlar om alla dimensioner som är relevanta för EU:s sammanhållningspolitik, säger han.

I klippet berättar Vasco Cordeiro mer om syftet med besöket i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.