Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talma sameby får under torsdagen besked om hur EU vill gå till väga för att bli mer självförsörjande på kritiska metaller. I klippet hör du Aslak Allas, ordförande i Talma sameby. Foto: Hans Sternlund/SVT

EU vill öka utvinning av mineraler – kan öka pressen på samebyar

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar EU-kommissionen sin rättsakt för hur EU ska bli mer självförsörjande av så kallade kritiska mineraler.

Men i många fall står gruvdrift mot andra intressen – som i fallet med gruvbolaget Talgas planer att bryta grafit i Talma samebys vinterbetesmarker i Kiruna kommun.

Talma sameby har motsatt sig planerna på grafitbrytning och frågan kommer att avgöras av mark- och miljödomstolen. Domen väntas komma i början av april.

Allt sedan planerna på gruvan tog fastare form kring 2015 har samebyn protesterat.

Många år av protester

Det är inte bara markerna som sådana som försvinner. Aslak Allas, ordförande i samebyn, befarar att gruvdriften kommer att skrämma bort renarna från området.

– Det är damning, buller och allt möjligt. Renarna kommer att undvika området, säger han.

Urfolksrätten

Frågan är om EU:s kommande lagpaket om kritiska mineraler kommer att underlätta för gruvexploatörer i områden med markkonflikter. Kommer den till exempel att ställas mot urfolksrätten?

– Jag ser det som ett sätt att sälja in för att lätta få starta gruvor. Men urfolksrätten väger tungt, säger Aslak Allas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.