”Cyberattacker kan vara ödesdigra för samhället”

Uppdaterad
Publicerad

De cyberattacker och försök till kartläggning av norrbottnisk infrastruktur som skett den senaste tiden bör tas på största allvar. Det säger verksamhetsledaren Dan Harnesk vid LTU:s säkerhetscenter.

Men sabotagen har också lett till en skärpning av säkerheten.

– Om man tittar i backspegeln kan man säga att när vi började digitalisera samhället i den omfattning som vi gjort nu de senaste åren så kanske vi inte tänkte så mycket på säkerhet i början. Så tack vare de här intrången och försöken tas det här på större allvar i dag, säger Dan Harnesk, verksamhetsledare vid LTU:s säkerhetscenter.

Närgångna frågor

I veckan har SVT Norrbotten berättat om misstänkt IT-spionage mot kommuner och dagliga cyberattacker mot statliga Vattenfall.

De mer allvarliga attacker som ägt rum vill man inte gå in på med hänvisning till säkerheten. Men de mindre mer vanliga handlar ofta om försök att överbelasta internetanslutningar.

Och när det gäller kartläggningarna så vittnar man om scenarier där falska avsändare från främmande makt ställer suspekta och närgångna frågor om infrastruktur som, el– telenät, vattentäkter och hamndjup.

Kan göra stor skada

Men prövningarna man utsätts för har också tvingat de olika samhällsinstanserna att bli bättre på att parera cyberattacker och försök till kartläggningar.

Men attackerna har ändå potential att göra mycket stor skada, som att slå ut samhällsviktig infrastruktur, enligt LTU:s säkerhetscenter.

– Till exempel om värdet sitter i en elnätsinfrastruktur eller vattenförsörjning så är det ju väldigt kritiskt. Då kan det ju vara ödesdigert för samhället i stort, säger Dan Harnesk.

Kommunernas resurser är ju som bekant inte obegränsade, hur länge tro du att de kan klara att parera den här typen av attacker?

– Jag tror att om exempelvis fler kommuner och den typen av aktörer kan gå samman för att utveckla sin förmåga gemensamt så tror jag att man blir bättre på att möta den här typen av aktiviteter, säger Dan Harnesk, verksamhetsledare vid LTU:s säkerhetscenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer