Visa alla (3)
Visa alla (3)

Experten: Kan inte utesluta spridning till grundvattnet

Publicerad

Det går inte att utesluta att flygfotogenet som läckt ut i marken på F21 i Luleå inte kommer sprida sig till grundvattnet. Det menar oljeskyddsexperten Jonas Henriksson.

Fortifikationsverkets bedömning är att läckaget på 370 kubikmeter flygfotogen inte spritt sig. Oljeskyddsexperten Jonas Henriksson på IVL Svenska Miljöinstitutet tycker att det är för tidigt att säga.

– Fotogen som det är i det här fallet är en petroleumprodukt som i det här fallet är ganska lättflytande. Den är inte lika lättflytande som bensin, men mer lättflytande än disel. Den kommer gå igenom markprofilen och vi vet att uppe på F21 så är jordarterna väldigt sandiga, så den går rakt igenom sanden och ner till grundvattnet, säger han.

Går inte att pumpa upp

Han tror heller inte att all flygfotogen som är kvar i marken kommer att gå att pumpa upp.

– Man kommer aldrig få bort allting. Det går inte, så det kommer att finnas kvar där nere, säger Jonas Henriksson.

Hur farligt kan det vara att få i sig?

– Det är inte nyttigt att dricka vatten som är kontaminerat med petroleumprodukter. Men vi människor känner väldigt väl av om det finns petroleumprodukter, som disel eller flygfotogen, i vattnet. Vi känner lukten av det. Risken att man skulle dricka vatten som är förorenat är liten, för man märker det. Men skulle man få i sig stora mängder är det inte nyttigt.

Borde meddelat de boende

Jonas Henriksson anser att man borde ha meddelat de boende direkt från start eftersom det är väldigt allvarligt att ha ett läckage av flygfotogen i marken.

– Det sprider sig och kan påverka många olika verksamheter. Inte bara dricksvatten, även vatten till djurstallar eller trädgårdsbevattning. Det måste man informera om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljöskandal på F21

Mer i ämnet