Expropriationen avvärjd – Stena accepterar ersättning Foto: svt

Expropriationen avvärjd – Stena accepterar ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen tvångsinlösen av Stena Metalls fastighet nära Kirunas nya centrum. Företaget har accepterat en ersättning på 60 miljoner kronor och LKAB har gått med på att ta hela kostnaden.

Förra sommaren inledde Kiruna kommun en process att expropriera fastigheten där Stena metall har sin verksamhet med omhändertagande av miljöfarligt avfall och återvinning av metall. Sju års förhandlingar hade inte lett till någon uppgörelse på frivillig basis.

Fastigheten ligger nära Kirunas nya centrum på den plats dit Kiruna kyrka ska flyttas omkring 2025.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Nu har Stena metall accepterat en summa som ersättning samt en ny tomt på östra industriområdet som kommunen upplåter för verksamheten. Det handlar om 12,5 miljoner som ersättning för fastigheten och 47,5 miljoner som ersättning för skada på verksamheten och för att kunna bygga upp byggnader på den nya platsen.

LKAB tar kostnad

Nu har också LKAB gått med på att ta hela kostnaden.

– Vi genomför köpet med Stena, sedan köper fastigheten LKAB av oss. Därefter kommer vi ha möjlighet att köpa tillbaka delar för till exempel gatumark, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Avtalet klubbas på måndag under samma kommunstyrelsemöte då kommunen släpper igenom den omstridda detaljplanen för Gruvstadspark 2:4. Enligt Gunnar Selberg finns det inget omedelbart samband.

– Det här är väl ett utslag av att LKAB tar ett större ansvar i samhällsomvandlingen, men det är inte nämnt i något avtal.

Är det en ren tillfällighet att båda sakerna avgörs nästan samtidigt?

– Nej, det är det väl inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet