Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är anmärkningsvärt att kommunen agerar mot sina egna anställdas trygghet”, säger Mikael Smeds, chefsjurist. Foto: Akademikerförbundet SSR

Facket JO-anmäler Gällivare kommun – ska ha försökt häva sekretess

Uppdaterad
Publicerad

Akademikerförbundet SSR anmäler Gällivare kommun till Justitieombudsmannen. Detta för att kommunen ska ha försökt häva en anställds sekretessmarkering på felaktiga grunder.

I oktober 2023 ska Gällivare kommun ha skickat ett brev till Skatteverket och begärt att man ska häva sekretessmarkeringen för den anställdes personuppgifter.

– En sekretessmarkering finns för att skydda utsatta medarbetare från hot, hat och våld. Den turbulens som varit i Gällivare kommun har satt våra medlemmar i en extremt pressad situation med en ohållbar arbetsbelastning, säger chefsjuristen Mikael Smeds i ett pressmeddelande.

LVU-härvan i Gällivare

Kommunen ska i brevet ifrågasätta beslutet om sekretessmarkeringen, med hänvisning till den LVU-utredning kommunen ännu ej är klara med.

”Kommunen har struntat i lagen”

Facket anser att kommunen i flera fall har hanterat sitt arbetsgivaransvar mycket anmärkningsvärt och klandervärt.

– Gällivare kommun har försökt häva sekretessen utan att ens prata med den anställda. Kommunen har struntat i lagen. Det är anmärkningsvärt att kommunen agerar mot sina egna anställdas trygghet, säger Smeds.

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler kommunen på fyra punkter. De anser att det behöver klargöras ifall kommunens brev är i strid med offentlighets- och sekretesslagen.

sekretessmarkering

En sekretessmarkering gör det svårare för andra att ta del av den aktuella personens personuppgifter i folkbokföringsregistret.

Skatteverket för in en markering vid personuppgifterna i folkbokföringsregistret. Den anger att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll.

Sekretessmarkeringen förs även över till andra myndigheters register.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet