Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Sternlund/SVT

Facket om 17-åringar i omsorgen: ”Måste marknadsföras bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Facket Kommunal i Kiruna är positiva till att anställa så unga personer som 17-åringar i äldreomsorgen. Det skulle avlasta den befintliga personalen och ge unga en inblick i vad det innebär att arbeta inom omsorgen.

Möjligheten till 17-åringar att få anställning i omsorgen över sommaren är en av flera åtgärder som Kiruna kommun har tagit till för att försöka lösa personalkrisen.

– Vi har jobbat väldigt brett. Vi har inte bara vänt oss till 17-åringar, utan även till pensionärsföreningar och vi har rest på rekryteringsmässor, säger Siv Gunillasson (S), ordförande i socialnämnden.

Dålig respons från unga

Responsen från 17-åringarna har varit långt under förväntan och både kommunen och facket Kommunal tror att man har marknadsfört satsningen för dåligt.

– Vi har själva varit på Hjampis (gymnasieskolan) och besökt ungdomar och de visste inte om att det här fanns att söka, säger Gunilla Eliasson, förtroendevald i Kommunal.

Däremot är Kommunal positiv till satsningen eftersom den både avlastar befintlig personal och kan ge framtida rekrytering en skjuts i rätt riktning.

I videon berättar Gunilla Eliasson hur hon tänker kring den saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.