Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 17-åringarna om Kiruna kommuns jobberbjudande i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunas 17-åringar erbjuds omsorgsjobb till vanlig lön

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun erbjuder sommarjobb inom äldreomsorgen till 17-åringar till ordinarie lönevillkor. Men få av eleverna som vi träffar på gymnasieskolan har hört talas om erbjudandet.

Runt ett bord i rasthallen på Hjalmar Lundbohmsskolan sitter Ellen Larsson, Maja Blomqvist, Rozeline Buimer, Stina Frånberg samt Elisa Törn och pratar om sommarplanerna.

De har alla fått jobb i sommar, utom Elisa Törn som har sparat pengar för att kunna vara ledig.

”Kände inte till det”

Ingen av dem hade hört talas om att Kiruna kommun söker ungdomar till omsorgen. Även unga personer utan tidigare erfarenhet eller påbörjad utbildning inom omsorgen är välkomna att söka.

Det handlar inte om feriejobb, utan om anställningar med avtalsenliga löner.

– Jag kände inte till det. Det kanske hade varit intressant att testa, men kanske inte just nu, säger Stina Frånberg.

”Har andra framtidsplaner”

När det gäller tanken på att jobba inom äldreomsorgen går meningarna i sär.

– Säkert bra för vissa, men jag har andra framtidsplaner, säger Ellen Larsson och får medhåll av Rozaline Buimer.

– Jag har tänkt på att jobba inom äldreomsorgen, men det har inte blivit av. Men någon gång säkert, säger Maja Blomqvist.

Adrian Engroos ska jobba som elektriker i sommar och hade inte valt äldreomsorgen även om han hade känt till erbjudandet.

I videon berättar han varför – och ni hör också de andra gymnasieeleverna motivera sina svar.

Fakta/ferieLön kontra ordinarie lön

Ordinarie lön: Kiruna kommun erbjuder en ingångslön på 110 kronor i timmen för outbildad personal i omsorgen. Med 40 timmars arbetsvecka ger det en ungefärlig månadslön på 18 500 kronor. Därutöver finns möjlighet till OB-ersättning för kvällar och helger.

Ferielön: Kiruna kommun erbjuder en timlön på 92 kronor för 16-17-åringar som arbetar sex timmar om dagen i en period på tre veckor. Det ger en total lön på 8 280 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.