Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transport, berättar att förbundet överklagar tingsrättens dom att ogiltigförklara uteslutandet av Mats Fredlund, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Kiruna. Foto: SVT arkiv

Facket överklagar domen om ogiltig uteslutning av aktiv SD-medlem i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Transportarbetareförbundet överklagar tingsrättens dom att ogiltigförklara uteslutandet av Mats Fredlund, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Kiruna. Överklagan lämnas in till Hovrätten under tisdagen.

– Transport överklagar domen eftersom vi tvärtemot tingsrätten anser att våra stadgar är tillräckligt tydliga för att kunna utesluta dem som aktivt inte arbetar för allas lika värde, skriver facket i i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att lastbilschauffören Mats Fredlund uteslöts ur förbundet efter att han valts till ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna. Beslutet överklagades och i början av mars kom beskedet att tingsrätten gick på Mats Fredlunds linje.

Förbundet tycker att det är fel av tingsrätten att inte beskriva aktivt engagemang i SD som oförenlig med organisationens verksamhet.

Ingen uteslutning

– Vi utesluter inte medlemmar på grund av vad de röstar på. Däremot menar vi att man inte aktivt kan ta på sig ett förtroendeuppdrag för en organisation som motverkar förbundets uppgift”, säger Lars Mikaelsson förbundssekreterare på Transport.

Han fortsätter:

– Eftersom vi är en fackförening och arbetar för arbetares villkor är det viktigt att vi i det arbetet kan kroka arm arbetare emellan. Det är det som är grunden i det fackliga löftet. Vi skulle aldrig komma på tanken att ställa arbetare emot varandra, säger Lars Mikelsson.

”Hot mot demokratin”

Transport överklagar domen eftersom de tvärtemot tingsrätten anser att våra stadgar är tillräckligt tydliga för att kunna utesluta dem som aktivt inte arbetar för allas lika värde.

– Tingsrättens dom är ett hot mot vår förening, det vi gemensamt arbetar för och i längden ett hot mot hela demokratin,  säger Lars Mikaelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.