Fackets varning räddade kvar ABB

Uppdaterad
Publicerad

De lokala fackliga representanterna lyckades övertyga ABB:s toppdirektör Manish Gupta om att fabriken i Öjebyn ska vara kvar och därför gjorde koncernledningen en helomvändning.

För tio månader sedan fattade ABB beslutet att lägga ned verksamheten i fabriken i Öjebyn utanför Piteå, som främst tillverkar isolatorer.

80 anställda sas upp och 40 anställda från bemanningsföretag fick veta att de på sikt måste söka sig någon annanstans. För hela verksamheten skulle flyttas till Polen.

Investeringar på gång

Men sedan dess har orderingången ökat rejält och produktionsrekord efter produktionsrekord har slagits – trots nedläggningsbeslutet.

– Det är bra för oss att vi visat att vi är att lita på, att vi levererar, nu när helomvändningen kommit och alla jobben är räddade, säger Per Lidman, lokal fackordförande för Unionen.

– Det här känns superkul. Nu är jobben räddade för lång tid framåt och vi måste vässa oss inför framtiden. Det kräver sannolikt investeringar här i Öjebyn, säger platschefen Ingemar Falk.

Övertygade toppdirektören

Men den stora förklaringen till att storkoncernen backat från beslutet är fackrepresentanternas tre möten med toppdirektören Manish Gupta.

– Till att börja med så förstod han inte varför han skulle prata med de lokala facken, det var redan avklarat på koncernnivå, men vi gav oss inte och när vi fick prata med honom så lyssnade han noga och så tackade han oss för alla produktionsrekord, säger Niklas Nilsson, huvudskyddsombud för IF Metall.

Och han är både glad och förvånad över att fackens varningar om kompetensflykt gick hem hos toppdirektören.

– Jag trodde ärligt talat inte att ett så stort företag som ABB skulle ändra sig, det händer inte, men här har det faktiskt gjort det. Vi som jobbar här är jätteglada i dag, säger Niklas Nilsson.

Stort ansvar

Unionens klubbordförande Per Lidman håller med.

– Manish Gupta har tagit ett jättestort ansvar att lita på Piteå och nu är det upp till bevis för oss. Vi måste vi jobba hårt för att bygga upp verksamheten igen, men vi känner en stor glädje i dag. Det är så fantastiskt att det kunde bli så här, att det går åt andra hållet säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.