Falska terroranklagelser förstörde hans liv

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt en kväll stormade polisen in i Samirs lägenhet på ett asylboende i Boden. Han misstänktes för att ha förberett ett sprängdåd, något som terrorbrottslagen kallar för ”allmänfarlig ödeläggelse”. Det var början till en mardröm för Samir. 

Polisinsatsen ägde rum den 22 september efter att Säkerhetspolisen blivit varnad för att Samir förvarade sprängämnen i sin lägenhet. Samir och en vän som var på besök greps och fördes bort till häktet.

Redan morgonen därpå avskrevs misstankarna mot Samir men skadan var redan skedd. Efter den stora mediala uppmärksamheten var han känd över hela Sverige som en terrorist. 

– Plötsligt ser jag folk storma in i mitt rum, maskerade män, som riktar sina pistoler mot mitt huvud. De skrek högt och sade att jag skulle lägga mig ner. Jag trodde att de skulle döda mig, säger Samir som fortfarande är skakad när han berättar om kvällen. 

Fick åka hem med häkteskläder

Samir hävdar att han krävde att få kontakt med en advokat under förhören men att han nekats detta.

– Jag bad om en advokat och sade att jag ville veta vad mina rättigheter är. Jag sade under förhöret att de anklagelser som de hade mot mig inte var sanna och att jag hade rätt till en advokat som försvarar mig. 

– På morgonen när vi släpptes tvingades vi åka tillbaka med häkteskläderna på oss. Då var det någon som passade på att ta bilder på oss, bilder som senare publicerades på facebook och där kan vem som helst se dem än idag, berättar Samir. 

JO-anmäler polisen

Med hjälp av en advokat har Samir gjort en JO-anmälan där han kräver skadestånd på grund av behandlingen som polisen utsatt honom för. I anmälan skriver Samir att han blivit utsatt för grov kränkning och psykiskt lidande som satt spår som han kommer att bära med sig resten av sitt liv.  

– Alla mina vänner har tagit avstånd från mig. De är rädda för de misstankar som riktats mot mig. De vågar inte ringa till mig för att de är rädda för att min mobil är avlyssnad. Det här har hänt på grund av ett misstag som polisen har gjort, säger Samir.  

– Idag är jag en nervös och rädd person. När jag hör plötsliga ljud hemma tror jag att nu kommer polisen igen och tar mig. 

Samir vill inte uppträda med sitt efternamn.

LÄS ÄVEN: ”Polisen: Vi gjorde inget fel”

Få döms för terrorbrott

Den här veckan har radions Ekoredaktion gjort en granskning av de misstänkta terrorbrotten i Sverige. Endast fem personer har dömts för terrorkopplade brott i Sverige, visar granskningen. Sverige har haft speciella terrorlagstiftningar i 15 år och under den här tiden har sammanlagt 34 personer varit anhållna eller häktade i Sverige, av dem har sex personer dömts för terrorbrott, varav en i Danmark, enligt Ekot 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.