Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känner mig trygg” – hör ukrainska Oleh Trachuk om sina erfarenhet av att förbereda sig för krig – och vilka konkreta råd han ger om man måste fly. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Familjen Trachuk på flykt för tredje gången – landat i Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger har ukrainska Oleh Trachuk och hans familj tvingats fly från krig – och börja om från noll. Efter ett liv på flykt har de nu landat i Övertorneå.

– Det låter hemskt, men jag var glad att mina döttrar inte förstod vad som hände på grund av autismen. När det var explosioner berättade jag och min fru för dem att det var fyrverkerier, säger han.

Inför varje flykt har Oleh Trachuk fått bygga upp sitt liv på nytt för sin familj, gå en utbildning och starta en ny karriär.

Först var han ingenjör i Georgien, därefter journalist och chefredaktör för en tidning i östra Ukraina och sedan chef för ett center som hjälper människor med intellektuella funktionsnedsättningar i Kiev-regionen i Ukraina.

Norrbotten och kriget i Ukraina

”Lära sig hela livet”

Och nu har det fjärde livet startat i Övertorneå, som assistent för personer med funktionsnedsättning inom LSS. I bagaget har han fem examensbevis.

– Lära sig, lära sig hela livet. Och hjälpa andra så mycket du kan. Det räddar. Jag känner mig lättare nu för jag arbetar, jag betalar skatt, jag är användbar, säger Oleh Trachuk.

Planen var inte att landa i Övertorneå. Familjen ville slå rot både i Stockholm och Haparanda för att ge döttrarna Veronica och Viktoria en chans att återhämta sig.

– Det är mycket svårt för personer inom autismspektrumet att ändra sin miljö. Vi bad migrationsmyndigheten att inte flytta oss, säger Oleh Trachuk.

Hyllar folket i Övertorneå

Men trots flyttarna känner familjen att de hamnat rätt och bor på en av de säkraste platserna i världen, speciellt efter att Sverige gick med i Nato.

– Jag är glad att jag hamnade i Övertorneå. Här finns det en mycket varm och omtänksam inställning till ukrainare. Jag är tacksam mot denna kommun och hoppas att mina kunskaper och färdigheter kommer att vara användbara.

I videon kan du lära dig om Olehs erfarenhet av att förbereda sig för krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet