Färre arbetslösa i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet arbetslösa fortsätter att minska i Norrbotten. I slutet av juli var antalet arbetslösa 64 personer färre än samma tid ifjol.

I slutet av juli var 7541 personer inskrivna som arbetslösa vid arbetsförmedlingarna i Norrbotten jämfört med fjolåret samma tid då 7605 personer var arbetslösa. 

Årets siffra är den lägsta sedan juli 2008 då 7228 personer var inskrivna som arbetslösa.

– Det är en fortsatt stark arbetsmarknad i Norrbotten, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå/Boden. Det är bara fyra län som har lägre arbetslöshet än Norrbotten nu. Den öppna arbetslösheten ligger på 3 procent och det är bara Gotland som ligger lägre. Och det mest glädjande är att antalet arbetslösa ungdomar fortsätter att minska.

Utmaningen för Norrbotten

När det gäller ungdomsarbetslösheten var 1274 ungdomar inskrivna som arbetslösa i Norrbotten i juli. Det är en minskning med 237 sen förra året. Men samtidigt som ungdomsarbetslösheten mer än halverats sedan juli 2012 så finns det utmaningar.

– Det är en kombination av stor efterfrågan på arbetskraft och mindre ungdomskullar som gör att ungdomsarbetslösheten går ner så mycket, säger Daniel Nilsson. Vi ser också att om man har någon form av utbildning så ökar chansen till arbete. Utmaningen för Norrbotten är att fortsätta hitta jobb till de grupper som historiskt har haft det svårare att få ett arbete, till exempel utomeuropeiskt födda och personer med nedsatt arbetsförmåga.

Antalet ungdomar som varit utan arbete i mer än tolv månader har minskat med drygt 21 procent jämfört med för ett år sedan, i riket var minskningen 11 procent.

Lägst arbetslöshet i Kiruna

Den lägsta arbetslösheten finns i Kiruna med 4,2 procent och den högsta i Haparanda med 11,2 procent. Bland inrikes födda har arbetslösheten minskat från 4,6 procent i fjol till 4,4 procent i år. Bland utrikes födda har den ökat med 0,2 procentenheter till 20 procent i år jämfört med samma tid ifjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.