Arbetsmiljöverket har som uppdrag att utföra inspektioner på arbetsplatser, bland annat för att förebygga olyckor. De senaste tio åren har inspektionerna minskat med över 40 procent. Foto: SVT

Kraftig minskning av inspektioner på arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har Arbetsmiljöverkets inspektioner minskat med över 40 procent i Norrbotten. Något som fackförbundet Byggnads är kritiska till.

– Man följer inte med i utvecklingen. Vi ligger ju i en högkonjuktur och Arbetsmiljöverket har inte hunnit ställa om sin verksamhet för att möta upp det behov som finns. Att visa sig ute på byggarbetsplatserna i Norrbotten och göra mer förebyggande inspektioner, säger Joakim Lindholm, ordförande i Byggnads i Norrbotten.

De senaste åren har antalet inspektioner i Norrbotten minskat kraftigt. 2009 utförde Arbetsmiljöverket 1453 inspektioner i Norrbotten. Förra året 854 stycken och 2017 664 stycken.

De gick till jobbet och dog

Minskade anslag med 155 miljoner

En av anledningarna till att det har blivit färre inspektioner är för att antalet inspektörer minskade med 30 procent mellan 2008 till 2016 i Sverige, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Det efter att Alliansen sänkte anslagen till myndigheten med 155 miljoner kronor.

När de rödgröna kom till makten 2014 sköt de till mer pengar, och de senaste två åren har det blivit fler inspektörer i Sverige – men inte i Norrbotten.

– Allting är en resursfråga. Det är ju staten och regeringen som styr oss och tillsätter de resurser vi kan få, säger Fredrik Hedlund, regionchef för region Nord.

Systematiskt arbete

En annan anledning till att inspektionerna minskat kraftigt, sett över tid, är att Arbetsmiljöverkets inspektörer inspekterar på ett annat sätt än tidigare.

– Tidigare jobbade vi mycket med stickprovsinspektioner. Nu jobbar vi mer med längre inspektioner och tittar på systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Fredrik Hedlund, regionchef för region Nord.

Byggnads kritiska mot Arbetsmiljöverket

Fackförbundet Byggnads är även kritiska till Arbetsmiljöverkets beteenden och menar att de inte längre är villiga att samarbeta som tidigare.

– Den här transparensen mellan den fackliga delen och Arbetsmiljöverket som den statliga tillsynsmyndigheten har helt runnit ut i sanden. Det finns ingenting kvar av den idag, säger Joakim Lindholm, ordförande i Byggnads i Norrbotten.

Men regionchefen Fredrik Hedlund på Arbetsmiljöverket håller inte med och tycker att deras samarbete fungerar fint.

– Det är jätteolyckligt att Byggnads upplever att samarbetet är sämre än tidigare. Har de specifik kritik får de gärna höra av sig till mig, så vi kan ha en fortsatt dialog.

Så många inspektioner uträttades i Norrbotten 2009-2018

2018: 854 st

2017: 665 st

2016: 757 st

2015: 962 st

2014: 1296 st

2013: 1445 st

2012: 1448 st

2011: 1788 st

2010: 1519 st

2009: 1453 st

Källa: Arbetsmiljöverket (som är en myndighet som har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö- och arbetstider följs av företag och organisationer).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet