FAS 3: ”Utnyttjad och förnedrad”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleder vi en serie om långtidsarbetslöshet och om hur det är att befinna sig i den situationen. Vi har mött en person som är mycket kritisk mot den så kallade Sysselsättningsfasen eller FAS 3 som det tidigare hette och som är en åtgärd för långtidsarbetslösa.

 – Så här kan det inte fortsätta. Och att det är lagligt att utnyttja långtidsarbetslösa som gratis arbetskraft, säger Lena som SVT Nyheter Norrbotten mött.

Modevisning

Lena vill av olika skäl inte framträda med sitt riktiga namn. Hon har en magisterexamen från universitetet och erfarenhet av tekniskt arbete. Just nu har hon ett tillfälligt jobb men när det är slut är hon tillbaka i FAS 3 igen.

FAS 3 i Norrbotten

Och hon kan vittna om en förödmjukande behandling av långtidsarbetslösa. När hon var hos en anordnare ville man att de arbetslösa skulle gå en modevisning för att lära sig att klä sig rätt i fall man kom till en anställningsintervju.

– Det är så förnedrande så man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det blev inget av modevisningen men att bara höra det är ju nog, säger Lena.

Och hon tar ytterligare ett exempel.

– En gång var det på tal att få utökad tid för att söka jobb. Men anordnaren av FAS 3-platsen sa nej eftersom de trodde att vi skulle använda tiden till att se på tv.

Anordnare får betalt

FAS 3 infördes av den borgerliga regeringen och ingår som det sista steget i Jobb och utvecklingsgarantin. Arbetsgivare som anordnar sysselsättningsplats åt arbetslösa som är i FAS 3 får ersättning för det. 

På en månad blir det 4 500 kr per arbetslös. Någon regelrätt lön till dom arbetslösa utgår inte och det dom gör får inte snedvrida konkurrensen på arbetsmarknaden.

– Ekonomin som arbetslös innebär att man aldrig kan planera längre fram utan tvingas leva från dag till dag.

Miljardkostnad

Kostnaden för FAS 3 förra året var drygt 1.4 miljarder kronor. För Norrbottens del var kostnaden 36.7 miljoner. Lena menar att systemet öppnar för att utnyttja arbetslösa som gratis arbetskraft. Och för hennes del räcker det inte bara med att vara på en arbetsplats där man har något att göra.

– Bra att ha något att göra? Det är ju inte bara det att ha något att göra. Jag måste ju ha en lön att leva på som alla andra och jag har räkningar som ska betalas varje månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FAS 3 i Norrbotten

Mer i ämnet