Foto: SVT

Facket rasar mot media

Uppdaterad
Publicerad

Efter Nordnytts avslöjande om tidsfusk vid LKAB menar Gruvtolvan att det blåst upp till storm i media. Facket anser att rapporteringen bygger på ”byskvaller”.

I tisdags kunde Nordnytt avslöja att 25 anställda på LKAB, under flera år, sett till att full lön hamnat på bankkontot medan de själva varit hemma. Fusket ska enligt uppgift till Nordnytt ha ägt rum under helgerna. En person har stämplat in åt övriga i skiftlaget, som i sin tur stannat hemma.

– Det handlar om ett allvarligt missbruk av arbetstid på en arbetsplats under jord i Kiruna och vi ser mycket allvarligt på det vi har sett och upptäckt, sa Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör på LKAB till Nordnytt.

Gruvfusk

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet i övriga medier. En rapportering som facket rasar mot. På sin hemsida skriver Gruvtolvan:

”Sedan Nordnytt igår publicerade en artikel om att ett antal gruvarbetare på LKAB i Kiruna har misskött sina stämplingar har en storm blåst upp i riksmedia. Gruvtolvan deltar i utredningen av det som har inträffat och reagerar starkt på de många felaktigheter och spekulationer som förekommer i media.

Det är anmärkningsvärt att journalister och kommentatorer som påverkar den allmänna opinionen bygger upp sina nyheter på rykten och gissningar – kort sagt, ”byskvaller”.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvfusk

Mer i ämnet