På onsdagens presskonferens kom det fram att 15 personer vårdas för covid19 i länet, fem personer är i respirator och flera vårdanställda har smittats. Foto: SVT

Fem personer vårdas på intensiven i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I dag höll Region Norrbotten en presskonferens i regionhuset. På presskonferensen kom det bland annat fram att fem personer vårdas på intensiven i respirator, samt att flera sjukvårdsanställda blivit smittade.

De som får intensivvård är från 60 år och uppåt, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

– Absolut svårast sjuk blir de som är 80 år och uppåt. Det är de som viruset är riktigt farligt för.

Coronapandemin

Nystedt räknar med att mellan 3000 till 4000 är smittade med covid19 i Norrbotten.

Kan vara smittade på jobbet

På presskonferensen kom det även fram att flera sjukvårdsanställda blivit smittade av coronaviruset. Det är oklart hur många och i vilken ålder de är i, men alla ska ha fått lättare symptom.

– De vi har kännedom om är att hälften är smittade ute i samhället och hälften kan vara smittade på jobbet, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Vården räknar med att klara trycket

Region Norrbotten gav även positiva besked när det kommer till själva vårdläget. Man räknar att som mest kommer 25 personer ligga i respirator och i nuläget är regionens bedömning att de kommer att klara detta.

– Det känns fantastiskt. Väldigt betryggande, säger Per Berglund, chef på division Länssjukvård.

– Vi kan säga att intensiven kommer att kunna svara mot de behov som kommer.

Personal flyttas till IVA

Just nu håller sjukvården på att säkra upp all personal som behövs och anställda kommer att flyttas om för att jobba med intensivvårdsavdelningen.

– Det vi ser just nu är att vi kommer att kunna ge vård till alla patienter som behöver det, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet